ZILELE BARAOLTBalvanyos - intre realitate si visare

Campionatul de Viteza in Coasta al Romaniei
Balvanyos – intre realitate si visare

Prima oara cand am auzit de Balvanyos am crezut ca nu e in Romania, ca o etapa a Campionatului de Viteza pe Traseu Montan din 2001 are loc in Ungaria. Am fost lamurit ca etapa e aici la noi, la o aruncatura de bat de Brasov si ca este cel mai tehnic si frumos traseu de coasta din Romania.

Au mai trecut 2 ani pana cand, in 2003, am ajuns prima data sa particip la Balvanyos. Debutam la volanul unui Ford Escort Cosworth (cu numarul 88 de concurs), Ford care imi va aduce in acel an si in urmatorii 3, cele mai frumoase satisfactii din viata mea de pilot de coasta.
In 2003 si apoi in fiecare an pana in 2006 pentru etapele organizate la Balvanyos am venit intotdeauna cu cateva zile inainte de concurs. Tronsonul de coasta, chiar daca nu era foarte lung avea in el ceva aparte. Aveam nevoie de cel putin 20 de urcari cu masina de strada pentru a incepe sa-i inteleg secretele, si chiar si asa o parte din tainele coastei mi-au ramas inca nedeslusite.

Trecand dincolo de sfera concretului in care automat suntem condusi de o intrecere automobilistica, coasta de la Balvanyos poate fi asemanata unui labirint de viraje care traverseaza un tunel verde prin care pentru a trece dincolo trebuie sa te infrunti si sa-l invingi pe insusi Zeul Timpului.
Paradoxal, pe acest zeu il putem intalni intr-o forma mult mai prietenosa ascuns la cativa km de labirint pe fundul lacului vulcanic Sf. Ana.

Era intr-o sambata, in ziua libera dintre doua etape de coasta, atunci cand am ajuns prima oara la lacul despre care invatasem la scoala ca fiind cel mai mare lac vulcanic din tara. Pentru cateva minute am retrait acea starea de mult uitata de a de a fi iarasi copilul pentru care fiecare minut e compus din mii de minuni, acea stare care se naste la oamenii mari doar atunci cand privesc ceva unic, nemaintalnit.

In acest an (2007) etapa de la Balvanyos nu s-a mai tinut si iata ca resimt in suflet o lipsa. Poate voi incerca sa o alin partial mergand acolo ca simplu turist spre a ma reumple inca odata de miracolul lacului vulcanic … dar totusi era mai interesant ca acea traire sa vina ca o liniste dupa ce inainte eram inundat de fluxul de adrenaliuna care ma coplesea prin numaratoarea inversa: 5..4..3..2..1…START!

PS: Nu sunt un mancacios si chiar mai mult de atat uneori ajung sa cred ca mancarea s-a inventat doar pentru a mentine in viata organismul. In 2003 la Balvanyos, jos la Cetate, am redescoperit “placerea de a manca”.
Ca incheiere va recomand oricand o ciorba de fasole in pita si un “Platou Cetate”.

Concluzie:
Astept calendarul competitional din 2008 si sper ca etapa de la Balvanyos va intra in calendarul campiontului de viteza in coasta al Romaniei.

Ciprian Ciobotaru
RALLY DREAM TEAM  

 înapoi la lista de competiţii


Metalubs